Sýrárna Braunauer
Vracíme Broumovsku tradici výroby sýrů
Místní obyvatelstvo Broumovska znalo postup výroby sýrů od pradávna. Skoro v každém místním stavení či statku lidé chovali pár koz nebo ovcí a ti movitější i kravku. A tak není divu, že nadojené mléko zpracovávali i na sýr. Sýrárna Broumov chce navázat na tuto zpřetrhanou tradici a jako další z prospěšných projektů Agentury pro rozvoj Broumovska realizuje v Broumovské kotlině výstavbu sýrárny nové.
V ní se bude vyrábět unikátní řemeslný horský sýr Braunauer z tučného mléka od místních farmářů.
Vracíme tak regionu přidanou hodnotu a poctivou práci. Sýr Braunauer vzniká pod rukami naší sýrařky a gurmánský zážitek z něj v sobě odráží její péči o každý bochník, kvalitu místních surovin, roky vývoje i vědomí, že dobré věci mají svůj čas a zkrátka musí uzrát.
Máme vizi, že když dáme dohromady nadšené lidi, čistou přírodu, kvalitní lokální mléko a prastarou touhu dělat věci pořádně, je možné dokázat spoustu věcí.
Rozhodli jsme se, že budeme dělat řemeslný horský sýr. Jinak než ostatní, a přesto navazujíc na tradiční sýrařskou výrobu broumovského kraje, na vysoké úrovni s dotekem lidské ruky, a přitom bez zbytečného pozlátka.